top of page
  • Britt Konnander

Vad gör ett team framgångsrikt?

Uppdaterat: 2 mars 2019Jag skulle vilja säga att det är många saker men det är definitivt en sak som står ut på denna lista och det är förståelse för och förmågan att hantera teammedlemmars olika personligheter.


Ett team behöver många personligheter för att få bra framfart och dynamik. En grupp med många personligheter kan öka gruppens effektivitet, balansera upp varandra och få nya infallsvinklar på problem. Just möjligheten att få många infallsvinklar på ett problem är en av de stora fördelarna med att ha en grupp medarbetare vars personligheter kompletterar varandra. Ju fler infallsvinklar vi får tillgång till innan vi fattar ett beslut, desto lättare är det att fatta rätt beslut.


Jag har under nästan ett år haft förmånen att arbeta med en grupp duktiga personer på Hi3G. Vårt uppdrag har varit komplext, med många intressenter och viljor samt en pressad tidplan. Det som enade oss var det gemensamma målet, viljan att bidra till en viktig leverans och insikten om att vi måste göra det tillsammans.


Vad är det som gör att det har funkat för oss?

Man kan se vårt team som ett fotbollslag där alla i laget har olika styrkor i form av färdigheter, erfarenheter, kunskaper och personligheter. Genom att tidigt få insikt om dessa kunde vi placera rätt person på rätt plats vid rätt tid och på så sätt uppnå gruppens fulla potential.

Vi diskuterade tidigt i projektet vilka personlighetstyper vi var, vilket gjorde att vi snabbt identifierade vad vi var starka på, vart vi la vårt fokus på i arbetet och hur vi vill bli bemötta. En bok som vi ofta refererade var Thomas Erikssons bok ”Omgiven av idioter ”som handlar om fyra personlighetstyper. Den röda som är extrovert, handlingskraftig, rättfram, dominant och extremt prestationsinriktad. Den gula som är utåtriktad, verbal, charmig, nyfiken och entusiastisk. Den gröna som är vänlig och tjänstvillig, en riktig. lagspelare. Den blå plikttrogen, diplomatisk, noggrann, tydlig, kritisk, lite petig.

Ja, jag vet vad vissa av er tänker. Vi människor är mer komplexa än att beskriva oss med fyra färger. Jag är den första att instämma i detta, men ni får hålla med att det är ett bra, lättsamt och roligt sätt att öppna upp en dialog kring hur vi tänker, vad som triggar oss och hur vi vill bli bemötta. Men framförallt ger det en bild över hur vi angriper en arbetsuppgift och vart vi lägger vårt fokus på.

Med en ökad förståelse för hur vi är som individer, får vi kommunikationen att flyta bättre, gruppen arbetar och samarbeta effektivare och vi uppnår bra resultat.

Hur ser det ut hos er? Vet du vad du är för persontyp? Vet du vilka persontyper du har omkring dig på jobbet och privat? Hur upplever du gruppdynamiken på ditt jobb? Lyckas ni med era åtaganden?

Min varmaste rekommendation, förutsatt att ni inte väljer att investerar i ett personlighetstest, är att köpa någon av Thomas Erikssons böcker. En perfekt julklapp till dig själv eller någon vän som vill förkovra sig i ämnet. Om inget annat så lovar jag att boken blir ett underhållande samtalsämne både hemma och på jobbet.


0 kommentarer

Kommentare


bottom of page