top of page
  • Britt Konnander

Förtroende är som ett papper, när det är tillskrynklat kommer det aldrig att vara detsamma



Förtroende är en väsentlig komponent i alla sunda arbetsmiljöer. Det är grunden för starka relationer och framgångsrika samarbeten. Men förtroende är också något skört. När det väl är brutet kan det vara svårt, om inte omöjligt, att återupprätta.


För att förstå vikten av förtroende kan man tänka på det som ett papper. När papperet är nytt och fräscht är det lätt att läsa och hantera. Men så snart papperet blir skrynkligt, trasigt eller fläckigt blir det mycket svårare att använda. Samma sak gäller för förtroende. När förtroendet är brutet kan det vara svårt att återupprätta och relationen kanske aldrig blir riktigt densamma igen.


Så hur skapar man förtroende på sin arbetsplats? Det finns flera åtgärder du kan vidta för att bygga upp förtroende med dina kollegor och anställda:

1. Var ärlig och transparent: Ärlighet och transparens är väsentliga komponenter i förtroende. Var öppen och ärlig med dina kollegor om dina tankar, känslor och avsikter. Dela information fritt och undvik att hålla hemligheter.


2. Uppfyll dina åtaganden: Om du lovar dina kollegor något, se till att hålla det. Det visar att du är pålitlig och trovärdig.


3. Visa respekt: Behandla dina kollegor med respekt och värdighet. Undvik att sprida skvaller eller tala negativt om andra bakom deras rygg.


4. Lyssna aktivt: Att aktivt lyssna på dina kollegor visar att du värderar deras åsikter och perspektiv. Det kan hjälpa till att bygga förtroende och stärka relationer.


5. Ta ansvar: Ta ansvar för dina handlingar och misstag. Om du gör ett misstag, erkänn det och vidta åtgärder för att rätta till det.

Genom att följa dessa åtgärder kan du skapa en arbetsmiljö där förtroende uppskattas och upprätthålls. Kom ihåg att förtroende är något skört som måste vårdas och skyddas. Om du tar dig tid att bygga förtroende med dina kollegor och anställda kommer du att belönas med starka, framgångsrika relationer som kan stå emot tidens prövningar.

0 kommentarer
bottom of page