top of page
  • Britt Konnander

Hål i huvudet?Så här de sista skälvande dagarna innan jul när så mycket ska fixas på så kort tid och många går på sista reserven, drabbas vi ibland av andra människors ”hål- i-huvudet-beteenden”.


Är det så att vissa människor saknar förmåga att uppmärksamma andra människors behov? Är det kanske en form av dumhet som vi möter? Eller är det bara vårt eget bristande tålamod som gör att vi blir så irriterade på andra? Men frågan är om du någon gång har råkat ut för något av följande:


Kön till matbuffén stannar upp, för att någon lägger utstuderat långsamt för sig av alla grönsaker och såser, utan en tanke på att det står 10 personer bakom och trampar. Det händer också att de helt avstannar i sitt arbete och istället inleder en konversation med ngn annan i kön eller bakom disken.


En person går av rulltrappan eller bussen, men stannar direkt och tittar sig omkring och blockerar därmed framfarten för alla andra som vill av.


Någon avbryter ett samtal, ett möte eller en föreläsning med helt irrelevanta frågor.


Någon pratar i evighet om sig själv, utan att känna av att informationen är fullt tillräcklig och att intresset hos den som lyssnar vid det här laget borde ha klingat av.


De här personerna behöver självklart inte sakna intelligens, men det kan vara så att det för stunden saknar förmåga att ta in omgivningen och andra människors behov. De är helt enkelt inte tillräckligt observanta på vad som händer runt omkring dem. Det tragiska är att de av omgivningen då kan uppfattas som okänsliga, självupptagna eller respektlösa. Det är lätt att irritera sig på andra, men hur är det med dig själv och ditt eget beteende? Är det så att du själv någon gång omedvetet gör andra frustrerade för att du inte är tillräckligt observant?


Vågar du be dina närmaste vänner/kollegor om feedback? Har du tillräckligt med mod för att ta reda på om du (precis som jag och många andra) ibland irriterar människorna i din närhet?

Det finns människor som agerar i en egen tidszon där allt är försenat eller framskjutet. Livet är för kort för att hela tiden vänta på andra eller lyssna på ursäkter om varför saker och ting inte blir gjorda. Undvik om du kan den här typen av människor och bestäm dig för att själv INTE bli en sådan. Säkerställ sen att du själv är en person som vet om dina styrkor och svagheter. Öka din självinsikt.


Min erfarenhet är att människor som känner sig själva och dessutom vågar be om feedback på sitt eget beteende, är de som är mest vakna och observanta. Och dessutom de som flest människor vill umgås med och ha en relation med.TIPS inför en God Jul och det Nya året 2020


Hur undvika ”Hål i huvudet-beteende”


  • Fråga dig själv: Är jag tillräckligt observant på min omgivning?

  • I vilka situationer kan jag ibland fastna i min egen värld?

  • Fråga några som du litar på - och lyssna till hur de uppfattar dig.

  • Alla kan ha stunder när vi tappar bort omgivningen, men se till att det inte blir en vana.

  • Notera vilka i din omgivning som är extremt bra på att se andra. Ta efter och lär av deras beteende.

  • Öka din självinsikt. Om du känner till dina styrkor och tänkbara svagheter har du större chanser att ”vakna upp”.


Vill du veta mer om dig själv och dina närmaste och hur ni skiljer er åt och hur ni kan bygga starka och väl fungerande relationer? Kom på Relationsshowen i vår. Dessutom får ni skratta tillsammans. Kan det bli bättre?


Om gästbloggaren Annika R Malmberg

" Sveriges mest färgstarka och underhållande talare"


Annika R Malmberg är en i särklass unik talare, artist och författare som trollbinder sin publik. Få kan som Annika beskriva människors olikheter och med sådan humor och värme visa hur man kan skapa fungerande relationer med alla som inte är som du. Hon är dessutom en av endast ett fåtal talare i Sverige som lyckats uppnå nivån platinum på speakerrating.com och kan numera titulera sig Superkommunikatör. Mer om Annika hittar du på https://annikarmalmberg.se/

0 kommentarer

Comments


bottom of page