top of page
  • Britt Konnander

Do’s and Don’ts när du gör om din affärsmodell

Uppdaterat: 13 maj 2023


Att göra om sin affärsmodell är ett omfattande jobb som innebär att man gör grundläggande förändringar i hur ett företag fungerar.


Här är några saker man bör tänka på och när du gör om affärsmodellen:


DOS:

1. Analysera noggrant din nuvarande affärsmodell, inklusive dess styrkor, svagheter och ineffektivitet. Detta hjälper dig att identifiera områden där förbättringar kan göras.


2. Fokusera på att skapa värde för dina kunder. Målet med en omvandling av en affärsmodell bör vara att skapa mer värde för dina kunder än vad din nuvarande modell tillhandahåller.


3. Involvera intressenter i omvandlingsprocessen. Detta inkluderar anställda, kunder, leverantörer och partners. Deras input kan vara ovärderlig för att identifiera förbättringsområden och säkerställa acceptans för den nya modellen.


4. Prioritera smidighet och flexibilitet i din nya affärsmodell. Affärslandskapet förändras ständigt, och din nya modell ska snabbt kunna anpassas till nya utmaningar och möjligheter.


5. Mät framgången för din nya affärsmodell. Sätt tydliga mål och mätvärden för att spåra framsteg och se till att omvandlingen ger de förväntade resultaten.


Don'ts


1. Rusa inte in i en transformations process utan ordentlig planering och förberedelse. Ta dig tid att noggrant analysera din nuvarande modell och identifiera förbättringsområden.


2. Fokusera inte enbart på att minska kostnaderna. Även om kostnadsminskning kan vara en viktig del av en omvandling av en affärsmodell, bör det inte vara det enda fokuset.


3. Glöm inte kulturens betydelse. En framgångsrik omvandling av affärsmodellen kräver en kulturell förändring inom organisationen, och detta kan vara svårt att uppnå om anställda är motståndskraftiga mot förändring.


4. Försumma inte att kommunicera ändringarna till intressenterna. Se till att alla intressenter förstår den nya modellen och hur den kommer att påverka dem.


5. Antag inte att din nya affärsmodell är perfekt från början. Var beredd att göra justeringar och förbättringar när du får erfarenhet av den nya modellen.


Det kan också vara bra att rådfråga en extern expert för att hjälpa dig att göra rätt val för din organisation.


Lycka till med att omvandla din affärsmodell!


0 kommentarer
bottom of page